„Niciodată nu mi-am dorit să fiu instrumentist virtuos, în schimb îmi doream să pot fi recunoscut ca având un stil și o amprentă muzicală proprie, lucru ce mai târziu a fost benefic și în compozițiile mele.”
Adi Bărar
Adi Bărar s-a născut pe 15 Ianuarie 1960 în Timișoara. A început să studieze chitara clasică la vârsta de 9 ani, iar pe parcursul a 4 ani a reușit să deslușească tainele acesteia. Însă el își dorea altceva, iar când l-a descoperit pe Peter Green și-a dat seama că trebuie să schimbe chitara clasică cu una electrică. Prin 1974 a încercat timid să formeze o trupă pentru a putea obține sound-ul pe care și-l dorea. În prima trupă a fost tobar, abia după ceva timp a trecut în față ca și chitarist, însă pentru o perioadă scurtă de timp deoarece formația s-a destrămat.
Prima formație în care a activat ca și chitarist în toată regula a fost SPECTRUM, grup format cu niște băieți de la Liceul de Arte Plastice. În acea perioadă se împărțea destul de greu între școală, repetiții și munca din vacanța de vară, însă efortul a fost roditor. A reușit astfel să își cumpere o chitară electrică românească și o stație Doina.
Prima trupă adevărată a fost de fapt AUTOSTOP formată în 1980, alături de Mircea Jebelean și Mircea Nedelcu, etapă care a însemnat și apariția primelor compoziții proprii. După 4 ani alături de AUTOSTOP a urmat o pauză de un an, timp în care și-a pus gândurile și ideile în ordine.
În 1985 avea să pună bazele unui proiect cu greutate care a marcat scena rock, CARGO. Carol Bleich, Tavi Iepan și Tibi Gajdo, iar apoi Dinel Tollea au fost colegii lui de scenă la începuturi. Primele piese create dar neînregistrate au fost Porțile de Fier, Fotografia, Dincolo de oglindă, Ninge și Închis-caz de boală cu Nae Ionel Tarnotzi la voce. În 1986 Carol Bleich pleacă din țară. De-a lungul anilor s-a mai schimbat componența. Peter Kocsef a ajuns la tobe, Tibi Bako la bas, iar Leo Iorga la voce. A urmat înregistrarea primei piese, Brigadierii și o vară cu CARGO la Costinești.
În toamna anului 1988, Leo pleacă la Compact pentru un turneu în U.R.S.S., iar la voce ajunge Mircea Nedelcu pentru un turneu în țară cu CARGO. După terminarea turneului s-a pregătit un concurs pentru solist vocal, iar printre aceștia era și Kempes care a fost ales pe atunci. Raul Dudnic s-a alăturat formației alături de care a scris și piesa 1989 chiar înainte de Revoluție. Doi prieteni scrisă de DInel Tollea și Ana scrisă chiar de Adi Bărar.
A apărut o oportunitate de a merge în turneu în Franța unde s-a și înregistrat primul disc. A fost o perioadă plină de peripeții în urma căreia Adrian Popescu care era atunci la chitară armonie, a rămas în Franța.
Complicațiile au continut când a plecat Kocsef de la tobe și Kempes s-a îmbolnăvit de hepatită trebuind să anuleze un turneu în Grecia. A venit în trupă cel care avea să devină unul din pilonii de bază CARGO, Tavi Pilan.
În 1992 s-a lansat și primul album înregistratîn Franț, Povestiri din gară. A venit și Ramon Radosav la vioară și Teo Catarov la acordeon după plecarea lui Dinel. După Teo a venit Cristi Pup la clape, perioadăîn care formația CARGO a devenit tot mai cunoscută și îndrăgită astfel încât sălile erau pline până la refuz. Piesele noi precum Batacanda, Destin, Frunză verde și Clasa muncitoare au fost incluse pe un nou album. În 1995 s-a lansat al doilea album, Destin.
La scurt timp după, Kempes a avut un grav accident urmând o luptă destul de lungă până la însănătoșirea acestuia. Între timp se alătură și Adrian Igrișan la chitară amronie dar și ca și solist, acompaniindu-l pe Kempes care obosea destul de repede.
În 1996 apare și albumlu de colinde. Colinde și obiceiuri de iarnă care conținea 12 colinde cântatealături de Corala Teofora.
A urmat o colaborare foarte interesantă cu trupa R.A.C.L.A.pe piesa Anarhia care a și avut un succes foarte mare. La final de 1997, Ramon pleacă în America, iar în locul lui vine Alin Achim.
În 1998 apare și al 4-lea album, Ziua Vrăjitoarelor cu piese precum Doi pași, Zi de zi, Nu mai am țigări, dar și Aproape de voi care a rămas una dintre cele mai cunoascute piese ale trupei.
Înainte de aniversarea de 18 ani, Kempes decide să plece în Australia, iar Adrian Igrișan rămâne solist. Înainte de lansarea noului album, toate piesele au fost reînregistrate cu vocea lui Adrian Igrișan. Spiritus Sanctus a fost lansat pe 5 Decembrie 2003. Piesa Ploaia fiind cea mai difuzată piesă CARGO pe TV și radio.
În 2010 pleacă Alin Achim și vine Mirel Cumpănaș la bas timp de 3 ani. După plecarea lui Mirel, vine Florin Barbu.
În 2013 se lansează piesele Nu mă lăsa să-mi fie dor și A 5-a dimensiune, ambele cu videoclipuri filmate în Timișoara.
În 2016 membrii trupei CARGO au primit Ordinul Cultural în Grad de Cavaler de la președintele Klaus Iohannis cu prilejul a 30 de ani de existență și contribuția deosebită în promovarea muzicii rock în România și îmbogățirea patrimonului acestui gen muzical. Tot în aceeași perioadă au devenit și centățeni de onoarea ai orașului Timișoara.
Distanța dintre Sibiu și Timișoara își spune cuvântul în schimbarea din 2017 când revine Alin Achim.
Pe 24 Ianuarie 2018 apare Românie te strig, la celebrarea a 100 de ani de România.
Single-ul “Românie, te strig! celebreaza România, în toate aspectele ce o definesc, începând de la noi, oamenii, până la istoria plină de însemnătate, limbă și tradiții”, explică Cargo.
2018 marca aniversarea de 33 de ani a formației CARGO, celebrată printr-un concert grandios pe 30 martie la Sala Palatului.
Din păcate concertul aniversar din 2020 a 35 de ani de CARGO nu a putut fi realizat datorită pandemiei.
Adi Bărar Blues Band
În 2009 a pus bazele unui proiect de suflet reușind să își și lanseze o nouă provocare, aceea de a fi și solist vocal. Acompaniat de „Kombell” Cramba (bass) și Cristi Rațiu (tobe) sub numele de Adi Bărar Blues Band și-au adus în repertoriul piese de la mulți artiști clasici precum ZZ Top, JJ Cale, Fleetwood Mac, The Doors, și le-au reinterpretat. În 2017 lansează un album în care au fost incluse toate aceste piese sub numele de „Hold On„. Un album de Rhythm & Blues, Rock & Roll și Funk cu piese clasice, reorchestrate într-un stil mai modern.
Pe 23, Februarie Adi Bărar este internat la secția ATI a Spitalului Județean Timișoara în urma infecției cu COVID-19.
08.03.2021 rămâne o zi extrem de tristă, Adi Bărar pierzând lupta cu virusul datorită unor afecțiuni mai vechi.